Opnieuw nepagenten in actie
De politie waarschuwt voor oplichters die zich voordoen als agent. Zij weten slachtoffers met babbeltrucs over te halen om geld en waardevolle spullen af te geven. Maar waarom trappen mensen hier toch nog regelmatig in?
Mijn naam is Mervin Wigbels en ik ben werkzaam als de wijkagent van de dorpen Nagele, Schokland, Ens, Kraggenburg en Marknesse. Voor velen inmiddels een vertrouwd gezicht in hun wijk. Op een maandag in mei had ik een late wijkdienst. In het begin van de avond kreeg ik een melding van onze meldkamer: “Wilt u gaan naar de Sportweg in Ens? Daar is zojuist Marvin Wigbold van de politie aan de deur geweest en hij heeft alle sierraden van melder meegenomen!”. U kan zich voorstellen hoe verbaasd ik was dat mijn naam voor het plegen van zo’n laf misdrijf misbruikt was! Korte tijd later kwam ik in uniform aan bij de Sportweg en belde aan bij de 83-jarige bewoners. Ondanks dat ik in uniform was heb ik mij ook direct gelegitimeerd met mijn politiepas. Ik kon mij namelijk goed voorstellen dat het vertrouwen van deze mensen in de politie behoorlijk gedaald was. Aan de keukentafel vertelde het stel me dat ze om een uur of 6 op de vaste lijn gebeld waren. De man aan de andere kant van de lijn had zich voorgesteld als Marvin Wigbold. Hij vertelde dat er meerdere inbraken waren geweest op de Sportweg en de Kruisstraat in Ens. “Bij de laatste inbraak zijn er twee man aangehouden maar ook twee waren er ontkomen. Bij één van de aangehouden verdachte troffen wij een notitieboekje in zijn jaszak aan met hierop het adres van u!”. De man aan de telefoon vertelde verder dat ze de Sportweg hierdoor nu extreem in de gaten hielden in de hoop dat ze de ontkomen daders nog konden pakken. Echter wilden ze wel vooraf de sierraden van deze mensen fotograferen en taxeren, mocht er toch wat misgaan! De man aan de lijn bleef maar op de mensen inpraten. En zo gebeurde het dat er even later een jongeman aan de deur verscheen welke zei dat hij van de politie was en de sierraden op kwam halen. De jongeman was netjes gekleed, maar toch voelde het alsof er iets niet helemaal klopte. Maar ondertussen hing ‘Marvin Wigbold’ nog aan de andere kant van de lijn en praatte op deze mensen in. “U kunt het echt volledig vertrouwen! Deze jongeman werkt nog maar kort bij de politie en heeft nog geen uniform. Maar hij kan u deze code noemen. Daarmee kunt u controleren dat hij de juiste persoon is!”. Uiteraard noemde de jongeman de juiste code en wist de mensen over te halen hun sierraden aan hem te overhandigen. Daarna maakte hij zich snel uit de voeten om vervolgens nooit meer terug gezien te worden.
In 2023 waren er ongeveer 400 van zulke incidenten, maar dit jaar is het tienvoudige daarvan in oktober al bereikt. Het gaat om oplichters die zich voordoen als politiemedewerker. Ze weten slachtoffers – veelal ouderen – zo ver te krijgen dat zij hun geld, bankpassen en/of dierbare sieraden meegeven aan een ‘agent’. Dat doen ze meestal door hen bang te maken voor bijvoorbeeld een naderende beroving of inbraak. Sinds het voorval in mei aan de Sportweg hebben we al vele meldingen ontvangen, onder andere vanuit Nagele, Ens en Marknesse. We blijven waarschuwen voor deze oplichtingspraktijken: de politie vraagt je nooit om spullen of geld te geven zodat deze ‘veiliggesteld’ of getaxeerd kunnen worden!
Als u bent gebeld:
Hang direct op als u wordt gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn en die vraagt naar kostbaarheden zoals sieraden of bankgegevens.
Bel de politie via 0900-8844 en controleer via hen of u echt gebeld bent door een politiemedewerker.
Als u informatie heeft doorgegeven: laat niemand binnen.
Als er iemand aan de deur staat:
Doe de deur niet zomaar open voor iemand die zegt van de politie te zijn. Vraag eerst om het politielegitimatie en personeelsnummer van degene die voor de deur staat en bel ook in dit geval de politie via 112 om het nummer te checken.
Een echte politieagent kan zich altijd legitimeren met een geldig politielegitimatiebewijs. Dat is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een pasfoto zoals hier ook afgebeeld. Dit bewijs is een kaart gemaakt van polycarbonaat, net zoals het rijbewijs. Ook heeft het politielegitimatiebewijs meerdere zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken zodat deze minder eenvoudig is te vervalsen. Een politiemedewerker in ‘burgerkleding’ moet altijd uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs laten zien.